Q&A Friday: “ADP heeft een RPA-L drone certificaat, betekent dit dat je overal mag vliegen?”

Drone wetgeving in NL is aardig gecompliceerd, hierbij wordt uitgegaan van het principe “Nee, mits”. Kort gezegd betekent dit dat hoe hoger het risico van de operatie hoe meer maatregelen je moet treffen om de vlucht veilig te kunnen uitvoeren. Hieronder enkele voorbeeld situaties;

De vlieglocatie is nabij een vliegveld. ADP kan de vlucht uitvoeren mits deze in tweeweg communicatie staat met de luchtverkeersleiding van het betreffende vliegveld.

De vlucht wordt uitgevoerd in de nacht. Nachtvliegen met drones is tot op heden enkel toegestaan voor de politie en brandweer. ADP kan de vluchten uitvoeren tot 15min na zonsondergang en 15min voor zonsopkomst.

De vlucht vindt plaats boven bebouwing. ADP kan tot 0 meter horizontale afstand t.o.v. bebouwing vliegen. De vlucht kan uitgevoerd worden mits er rekening wordt gehouden met de privacy van eventuele bewoners.

Ook een vraag? Stel hem in de comments!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *